Fabrieksgarantie

Fabrieksgarantie is de garantie die de fabrikant of de importeur geeft op nieuwe en jonge auto’s
Heeft jouw auto nog fabrieksgarantie dan kun je zelf kiezen welk autobedrijf het onderhoud doet. Zolang het onderhoud maar volgens fabrieksvoorschriften wordt uitgevoerd heb je recht op fabrieksgarantie.

 

Ook al ben je blij als je auto weer gemaakt is, soms staan er op de factuur van je garage wel eens lastige termen. Techneutentaal legt in duidelijke taal bepaalde onderdelen, onderwerpen en afkortingen uit. In deze film wordt uitleg gegeven over de fabrieksgarantie.

 

Fabrieks- en BOVAG-garantie

Maak bij de koop duidelijk afspraken over welke garantie van toepassing is en welke gebreken onder de dekking vallen. Leg deze afspraken vast in de koopovereenkomst. Hieronder een overzicht van veel voorkomende commerciële garanties.

 

Fabrieksgarantie
Bij een nieuwe auto wordt fabrieksgarantie gegeven, meestal voor twee of drie jaar. Garantie wil zeggen dat de garantieverlener instaat voor herstel van bepaalde gebreken. Het voordeel van garantie is dat je tijdens de garantieperiode bij een gebrek alleen hoeft aan te tonen wat er kapot is. Het is aan de verkoper het tegendeel te bewijzen, of dat het product stuk is gegaan door verkeerd gebruik.

 

BOVAG-garantie
Koop je een auto voor 1 april 2018 dan geldt dat je BOVAG-garantie krijgt je op occasions vanaf € 4.500,- of vanaf 35% van de cataloguswaarde. In de praktijk moet je de garantie vaak bijkopen. Als er geen BOVAG-garantie wordt afgesproken, dan moet er op de koopovereenkomst uitdrukkelijk schriftelijk vanaf worden gezien.

Vanaf 1 april 2018 zijn er nieuwe BOVAG voorwaarden van toepassing. Hierin staat dat de garage je een BOVAG-garantie kán verlenen maar dit is niet langer verplicht.

 

Overige garantie
BOVAG-garages kunnen ook andere garanties afgeven. Vraag na wat de garantie inhoudt. Maak hier goede afspraken over en laat deze op papier zetten. Garages die niet zijn aangesloten bij de BOVAG hebben vaak eigen garantievoorwaarden. Dit kan een beperkte garantie zijn, in duur of in onderdelen. Bijvoorbeeld alleen 2 maanden of alleen op het ‘draaiend gedeelte’ of op ‘motor en versnellingsbak’. Informeer altijd naar de garantie en zet de gemaakte afspraken op papier.

 

Bron: Bovag & ANWB