Hitteplan in de auto: Airco tips!

Inmiddels is het overdag gemiddeld 31 graden, en tegen het einde van de week wordt het alleen nog maar warmer. Vanwege de voorspelde hitte is momenteel het Nationaal Hitteplan van kracht. Hierin wordt niks gezegd over hoe om te gaan met hitte in de auto. Gelukkig hebben veel mensen tegenwoordig airco in de auto. Een aantal tips om deze in topconditie te houden voor optimale verkoeling tijdens het rijden:

1. Gebruik de airco!
Zet de airco regelmatig aan, ook als het niet warm is buiten. Hiermee voorkom je dat pakkingen en afdichtingen uitdrogen en dat er koudemiddel weg lekt. Zet de airco minimaal 1 keer per week, 10 minuten aan.

2. Voorkom vieze luchtjes
Een muffe lucht kan onder andere veroorzaakt worden door bacteriegroei op het raster van de verdamper. Schakel 10 tot 15 minuten voordat je arriveert op de plaats van bestemming je airco uit. Hierdoor blijft er minder vocht achter in de condensor. Is het al te laat en heb je last van een muffe lucht? Maak een afspraak voor een aircobeurt!

3. Circuleren
Als de temperatuur extreem is, zoals deze week, is het raadzaam om tijdens de afkoelperiode de recirculatiestand te gebruiken. Zo wordt sneller de gewenste temperatuur bereikt.Wanneer het lekker koel is in de auto, kan er weer buitenlucht worden toegelaten in het interieur.

4. Vervang interieurfilter op tijd
Het interieurfilter of pollenfilter filteren de binnenstromende lucht op vuil, stof, vet, pollen en roetdeeltjes. Vervang het filter op tijd, dan voorkom je stank in de auto. Maak een afspraak voor het vervangen van het interieurfilter!

5. Airco vullen / airco onderhoud
Een airco verliest ongeveer 8% koudemiddel per jaar. Ongeacht of deze wel of niet gebruikt wordt. Laat daarom één keer in de twee jaar een airco onderhoudsbeurt uitvoeren! Maak daarvoor hier een afspraak!